Ga naar de inhoud

De vraag aan…

Monique Téna N’Tcha

Regelmatig stellen wij iemand uit Benin een vraag over de bouw van de school. Deze keer stellen we een vraag aan Monique Téna N’Tcha. Zij is penningmeester van ONG-EBEI (‘Organisation Non-Gouvernementale Éduquer pour le Bien-Être Intégral’). In het dagelijks leven is ze bio-medisch analytisch ingenieur en werkt bij het ‘Centre Hospitalier Universitaire de laMère et de l’Enfant Lagune’ in Cotonou. We vroegen haar waarom school zo belangrijk voor haar is.

Je hebt zelf gestudeerd. Werd dat algemeen geaccepteerd?

‘Ik ben het enige meisje uit een gezin van acht kinderen dat mijn universitaire studie heeft afgemaakt. En dat was niet makkelijk. Mijn ouders wilden dat ik al heel jong zou trouwen, maar dat wilde ik absoluut niet. Waarom kan een vrouw zich niet net zo als een man ontwikkelen? We zijn toch allemaal in staat om te studeren? Een goed opgeleide vrouw kan op vele manieren bijdragen aan haar familie en een stem hebben in haar land.

Ik vind het heel belangrijk dat we meisjes stimuleren hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Ik steun het idee dat elk kind, jongen of meisje, recht heeft op een goede opleiding en dat dit voor de ontwikkeling van ons land van groot belang is. Daarom ondersteun ik het idee om ook bedrijfjes rondom de school op te zetten. Daardoor leren de kinderen direct hun talenten te ontdekken, ontwikkelen en in te zetten.’